Home 9 Klantcases 9 Klantcase Rijksoverheid

Klantcase Rijksoverheid

Rijkoverheid start pilot met 1000 leasefietsen

Rijksoverheid werkt samen met MobiLease in pilot

De Rijksoverheid wil het woon-werkverkeer en de zakelijke ritten van rijksambtenaren verduurzamen, hun vitaliteit ondersteunen en aantrekkelijk werkgever zijn. Drie doelstellingen die samenkomen in de pilot Leasefiets Rijksoverheid die is gestart in september 2021. De Rijksoverheid stimuleert het fietsgebruik van medewerkers en een leaseregeling helpt daarbij. “In de pilot, die wij uitvoeren met MobiLease E-bikeleasing, toetsen we de interesse in en het gebruik van de elektrische fiets. Ook leren we wat er allemaal komt kijken bij het inrichten en uitvoeren van de leasefietsregeling”, vertelt Bas Barthen, contractmanager voor de categorie Vervoer & Verblijf en tevens projectleider van de pilot.

E-bike leasen van MobiLease

Gemak en ontzorging voor de medewerker

“We zijn gestart met een marktgesprek waarbij we diverse partijen hebben uitgenodigd. We hebben als Rijksoverheid zelf veel kennis in huis, maar van de combinatie elektrische fietsen en leasing wisten we nog weinig. Die marktgesprekken waren heel nuttig. Het heeft ons geholpen om een goede aanbesteding te schrijven en focus te leggen op voor onze medewerkers en onze organisatie belangrijke punten. We willen het onze medewerkers zo gemakkelijk mogelijk maken, totale ontzorging is dan heel belangrijk. Het gaat niet alleen om de fiets, maar om de fiets in combinatie met de volledige dienstverlening die daarbij hoort. Is die goed, dan kunnen medewerkers onbezorgd fietsen.”

Beschikbaarheidsgarantie van de leasefiets

Beschikbaarheidsgarantie is ook zo’n belangrijk punt. Als er iets misgaat met de elektrische fiets, moet dat direct en goed worden opgelost. Het liefst ter plekke, maar lukt dat niet dan wordt een vervangende fiets geregeld. “Het werk gaat gewoon door, dus de e-bike moet altijd en overal beschikbaar zijn. Daar moeten onze medewerkers 100% op kunnen vertrouwen.”

Voor enkele euro’s per maand rijd je een elektrische fiets

Elektrische fietsen hebben een flink prijskaartje. Dat geld legt niet iedereen zomaar op tafel. In de leasefietsregeling is het bijtellingspercentage van 7% zo laag dat de medewerker netto maar enkele euro’s per maand kwijt is aan een elektrische fiets. Dit maakt de e-bike voor meer mensen bereikbaar. Na 36 maanden lever je ‘m in en rij je weer een nieuwe.
Bas: “De regeling is financieel aantrekkelijk. Ik verwacht dat de totale ontzorging die we bieden een belangrijk extra argument zal zijn om mensen voor de leasefiets te laten kiezen.”

Slechtweerdagen

“Kiezen mensen voor de leasefiets, dan moeten zij alle woon-werkreizen met de fiets afleggen. Wel zijn er 10 slechtweerdagen per jaar opgenomen in de regeling. Medewerkers mogen dan gebruik maken van het openbaar vervoer,” voegt Bas nog toe.

Kwaliteit van de dienstverlening is het belangrijkst

“In de aanbesteding is heel duidelijk de nadruk gelegd op de kwaliteit. Het gaat dan om de leaseregeling, het assortiment e-bikes, het aanvraagproces, de aflevering van de fiets, de ondersteuning en het innameproces. MobiLease kwam voor ons op het gunningscriterium kwaliteit als winnende partij uit de bus. Samen zijn we de uitvoering van de pilot van 1000 leasefietsen, verdeeld over 7 ministeries, gaan vormgeven.

Er was direct al veel interesse. Op het moment dat het aanvraagsysteem live ging, waren er binnen no-time al honderden e-bikes besteld. Het systeem kon de aanvragen gelukkig goed aan. Een speciaal dashboard – speciaal voor ons door MobiLease ontwikkeld – laat nu real-time per departement zien hoeveel plekken voor deelname nog beschikbaar zijn. Zo hebben we op elk moment de actuele stand,” vertelt Bas.

Tot slot: wat vindt Bas van de samenwerking met MobiLease?

”Ik fiets niet op een fiets van MobiLease dus over de fietsen kan ik niks zeggen. Maar wat ik wel kan zeggen is dat ik de medewerking, flexibiliteit en meedenken van MobiLease van een uitstekend niveau vind.”

Bas Barthen
Contractmanager Categorie Vervoer & Verblijf Rijksoverheid

Wil je net als De Rijksoverheid e-bikes leasen bij Mobilease?

Plan dan een vrijblijvende afspraak in!

Bekijk onze andere klantcases

Klantcase Wara

Klantcase Wara

Toen WARA op zoek ging naar een leasemaatschappij wist ze het direct: de toegankelijkheid en persoonlijke service maken écht het verschil.

Lees meer
Klantcase Alliance Automotive

Klantcase Alliance Automotive

Alliance Automotive faciliteert medewerkers om hun vitaliteit op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier te verbeteren. Samen met MobiLease werd daar een aantrekkelijke regeling voor opgesteld.

Lees meer