Verzuimpreventie? Stimuleer fietsgebruik

De telefoon gaat. Het is een ziekmelding van een van je medewerkers. Dat is een vervelende situatie. Zowel voor de medewerker als voor je bedrijf. Een zieke werknemer kost jou als werkgever flink wat geld. De exacte kosten zijn afhankelijk van je bedrijf en het salaris van je medewerker. En deze kosten kunnen, zeker bij langdurig verzuim, flink in de papieren lopen. Met verzuimpreventie houd je je bedrijf en je medewerkers gezond. Het stimuleren van het gebruik van de fiets is daarbij een goed idee. We leggen je in dit artikel uit waarom.  

De kosten van een zieke medewerker

Een zieke medewerker kost je bedrijf tussen de € 250 en € 400 per dag. Wist jij dat? Dat is een flink bedrag.

Je hebt te maken met directe kosten en indirecte kosten. Onder directe kosten verstaan we de verplichte doorbetaling van het loon (70 tot 100%) en bijvoorbeeld de kosten voor arbodienstverlening. Bij de indirecte kosten moet je denken aan kosten voor vervangend personeel plus de extra inwerktijd of het verlies aan omzet.

Met verzuimpreventie houd je je medewerkers en bedrijf gezond

Je wilt dat je medewerkers zich fit en gelukkig voelen op het werk. Daarnaast wil je dat je bedrijf lekker doordraait, medewerkers geen druk ervaren omdat ze het werk van zieke collega’s moeten oppakken en je wilt de kosten in de hand houden. Het spreekt voor zich: verzuimpreventie is belangrijk. 

Neem de volgende vijf acties in ieder geval op in je plannen, ze helpen om het ziekteverzuim omlaag te krijgen:

• Beperk werkstress
• Faciliteer gezonde voeding
• Stimuleer duurzame inzetbaarheid
• Moedig meer lichaamsbeweging aan
• Besteed aandacht aan werkplezier

Fietsende medewerkers zijn gemiddeld één dag minder ziek

Laten we eens inzoomen op het stimuleren van meer bewegen. Steeds meer werkgevers kiezen ervoor om hierbij een actieve rol te spelen. Bijvoorbeeld door een bijdrage in de kosten van een sportschoolabonnement, het organiseren van sportevents of de introductie van een fietsplan.

Met een fietsplan (leasefietsregeling) help je je medewerkers fiscaal aantrekkelijk, gemakkelijk en vitaal op de fiets. Het is bewezen dat medewerkers met de juiste regelingen en voorzieningen echt vaker voor de fiets zullen kiezen.

Onderstaande twee inzichten willen we je bij de keuze voor het fietsplan niet onthouden:

  • Uit onderzoek van TNO blijkt dat fietsende werknemers gemiddeld één dag minder ziek zijn dan hun niet-fietsende collega’s.
  • Maar liefs 25% van alle autoforensen is bereid om een ander vervoermiddel te kiezen als de werkgever voor de juiste regelingen en voorzieningen zorgt.

Interessante cijfers toch? Het loont om daar iets mee te doen.

Fietsstimulering als onderdeel van verzuimpreventie

Neem je fietsstimulering op in je beleid, dan zet je in op vitaliteit!  Met als gevolg dat medewerkers minder vaak ziek zijn. De introductie van een fietsplan maakt je een aantrekkelijk werkgever en het levert veel gezondheidsvoordelen op.

Gezien het belang en de actualiteit hebben we hier een aantal artikelen over geschreven die we graag met je willen delen:

Meer over Vitaliteit lees je in dit artikel: 8 gezondheidsvoordelen van fietsen

Meer over Fietsstimulering lees je in dit artikel: met fietsstimulering meer medewerkers op de fiets

Aan de slag met verzuimpreventie en fietspromotie in je bedrijf?

We denken graag met je mee over de beste aanpak, met een vitaal fietsplan op maat. Veel werkgevers gingen je al voor. We delen graag hun succesverhalen met je. Inclusief de do’s en don’ts. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.