Vitaliteit & Fiets: een gouden combinatie

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit zijn belangrijke thema’s voor HR-managers. Ga je met deze thema’s aan de slag, dan is het al snel duidelijk. Om de fiets kan je niet heen. Neem je fietsstimulering op in je beleid, dan zet je in op vitaliteit!

Vitale medewerkers als speerpunt

Het is niet voor niks dat steeds meer werkgevers kiezen voor de introductie van een fietsplan. Het maakt je een aantrekkelijk werkgever. Heb je een leasefietsregeling, dan stappen mensen sneller op de fiets.

  • Uit onderzoek van TNO blijkt werknemers die regelmatig naar het werk fietsen gemiddeld één dag minder ziek zijn dan hun niet-fietsende collega’s.
  • Maar liefs 25% van alle autoforensen is bereid om een ander vervoermiddel te kiezen als de werkgever voor de juiste regelingen en voorzieningen zorgt.

Meer medewerkers uit de auto en op de fiets. Het fietsplan helpt daarbij. Naast gezondheidsvoordelen levert een leasefietsregeling ook fiscaal voordeel op. Zo is de keuze voor de fiets extra aantrekkelijk.

 

Vaker fietsen? 8 gezondheidsvoordelen

Fietsers voelen zich fitter en gezonder. Bovendien maakt fietsen productiever, creatiever en ervaar je minder stress. Laten we eens wat meer inzoomen op de gezondheidsvoordelen.

1. Fietsen is een goede cardiotraining 

Met fietsen ben je lekker in beweging en verbrandt je tegelijkertijd calorieën. Het is een goede cardiotraining: je werkt aan je conditie en versterkt je spieren.

2. Fietsen is niet belastend voor je gewrichten

De meeste sporten zijn zwaar voor je gewrichten. Fietsen gelukkig niet. Het is een low-impact sport, in tegenstelling tot hardlopen of joggen. 

3. Fietsen verhoogt je weerstand

Stap je regelmatig op de fiets, dan verhoog je je weerstand. Door vaker te bewegen wordt de doorstroming van je bloed beter. Afvalstoffen worden afgevoerd en je lichaam wordt sterker. Dit alles verbetert je immuunsysteem. 

4. Fietsen wordt een dagelijkse routine

Die fiets is zo gepakt, je kunt bijna overal direct op je fiets stappen. Hierdoor is het makkelijk van fietsen een dagelijkse routine te maken. Ook slim: maak er een gewoonte van om op de fiets naar je werk te gaan. Heb je direct die nieuwe dagelijkse routine direct goed te pakken.

5. Fietsen voor een boost vitamine D

Is het lekker weer? Hup naar buiten. Iedere dag 15-30 minuten buiten is voldoende om vitamine D aan te maken. Stap je op de fiets, dan verhoog je je vitamine D. 

6. Fietsen is goed vol te houden

Zie je op tegen die les in de sportschool? Voelt het soms doelloos? Fiets je naar je werk, dan heb je een doel. Zo is sporten beter vol te houden. Daar hoef je niks extra’s voor te doen.

7. Fietsen geeft een blij gevoel

Met fietsen verbetert je stemming, ervaar je minder negatieve gedachten en minder stress. Dat is wat de natuur met je doet!

8. Fietsen is goed voor je brein

Fietsen zorgt voor bloedtoevoer naar je hersenen, waardoor er meer zuurstof in het brein terechtkomt. Er worden nieuwe hersencellen gecreëerd en het helpt sneller tot nieuwe inzichten en creatieve ideeën te komen.

 

Stimuleer vitaliteit met een fietsplan

Het is duidelijk. Fietsen levert je organisatie en medewerkers veel gezondheidvoordeel op. Wil jij ook met Vitaliteit & Fiets aan de slag? Neem direct even contact met ons op, we helpen je graag op de fiets.