Pak de fiets: het ultieme gevoel van vrijheid

Fietsen heeft veel plussen. Je weet dat het goed is voor het milieu en de gezondheid, maar wat veel fietsers ook aangeven, is dat ze een gevoel van vrijheid ervaren op de fiets. Iets waar je misschien niet direct aan denkt als je het hebt over fietsen, maar heel belangrijk! Hoe dat komt? Dat zetten we in dit artikel voor je op een rij.  

Boost voor je gezondheid

Fietsen geeft je gezondheid een boost. Het ondersteunt een goede werking van je hart en bloedvaten, versterkt je spieren en je immuunsysteem. Bovendien helpt het je bij gewichtsbeheersing en stressvermindering. Stap je dagelijks op de fiets naar je werk, dan zal je gezondheid er zeker op vooruit gaan. Zowel lichamelijk als geestelijk. Je bent lekker aan het sporten in de buitenlucht en werkt direct aan je gezondheid. Lekker (vrij) gevoel!

Jij bepaalt! Tempo, tijd en route

Met de fiets bent je niet afhankelijk van het openbaar vervoer en je staat ook niet in de file. Zo hoef je niet te wachten op bus, nooit te haasten om je trein te halen en geen tijd meer te verspillen in de file. In plaats daarvan kun je op je eigen tempo fietsen en bepaal je zelf wanneer je vertrekt en welke route je aflegt. Tegelijkertijd kun je genieten van de omgeving en de frisse lucht. Het zal je niet verbazen dat deze punten bijdragen aan dat vrije gevoel.

Minder kosten, meer impact

Met de fiets geef je geen geld uit aan brandstof, parkeerkosten of openbaar vervoer. Je bespaart niet alleen geld, maar vermindert zo ook je ecologische voetafdruk. Meer dan vroeger zijn we ons bewust van onze eigen bijdrage aan het milieu. Minder autokilometers, meer fietskilometers! Goed bezig zijn en minder uitgeven: het vergroot je gevoel van verantwoordelijkheid en vrijheid.

Fit en vrij met het fietsplan

Bied je werkgever als een fietsplan aan? Dan is het een ideale kans om daar nu gebruik van te gaan maken. Met de leasefietsregeling betaal je namelijk maar 7% bijtelling en rijd je op een comfortabele (elektrische) fiets waardoor het mogelijk is om – ook als je wat verder van je werk woont – de fiets te nemen. Bied je werkgever nog geen fietsplan aan? Hoogste tijd om eens in gesprek te gaan.

Lees hier: e-bike van de zaak – zo ga je het gesprek aan met je werkgever

Campagne: Kort ritje? Da’s zo gefietst

Deze week (mei 2023) is een nieuwe overheidscampagne van start gegaan om mensen te stimuleren vaker voor korte ritten de fiets te pakken. Uit onderzoek van I&M blijkt dat 7 op de 10 intensieve autogebruikers vaker voor korte ritten de fiets zouden willen pakken. Maar de ‘macht der gewoonte’ om de auto te nemen wint het vaak nog.

De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer en een derde korter dan 5 kilometer. Door bewustzijn te vergroten en mensen op een positieve manier te stimuleren voor korte ritjes vaker de fiets te nemen, kan Nederland nog meer een fietsland worden. De campagne gaat in op belangrijke drijfveren als gezondheid, milieu en kosten. Daar kan wat ons betreft dus ‘het gevoel van vrijheid’ ook bij! Het is een belangrijke drijfveer voor veel fietsers.

 

Stap op de fiets, waar wacht je nog op?

Lekker hoor, een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Pak je de fiets voor woon-werkverkeer dan ervaar je dat elke dag. Dus waar wacht je nog op? Stap op de fiets, het levert je veel op.