Fietsplan, fietsregeling of fiets van de zaak

De een spreekt van een fietsplan, de ander van een fietsregeling of fiets van de zaak. Hoe je het ook noemt en wat de regeling die jouw werkgever je kan bieden ook precies inhoudt, het gaat in ieder geval over fietsstimulering én fiscaal voordeel. Ben jij ook toe aan een e-bike en wil je meer gezonde kilometers gaan rijden? Dan is het een goed idee eens het gesprek met je werkgever aan te gaan. Steeds meer werkgevers zien de voordelen van fietsen gelukkig ook en willen hun medewerkers best helpen met opstappen!

E-bike van de zaak? Zo bereid jij het gesprek met jouw werkgever goed voor

 

1. Ken alle fietsvoordelen uit je hoofd

Fietsen heeft veel voordelen. Voor werkgever en werknemer. Handig om die op een rijtje te hebben en tijdens het gesprek te noemen. Fietsen is gezond en je wordt er fitter van,  je fietst je hoofd even lekker leeg na een drukke werkdag en je hebt geen filestress. Fietsers verzuimen bovendien minder en hebben geen dure parkeerplaats nodig bij kantoor. En last but not least: fietsen is ook nog eens goed voor het milieu. Daar is menig werkgever enthousiast over, gegarandeerd.

 

2. Ken de opties: WKR, Fietsplan, Fiets van de zaak/leasefietsregeling

Een e-bike via je werkgever? Het is handig om te weten wat jouw werkgever zoal kan doen. Er zijn namelijk meerdere opties beschikbaar. 

– Via de werkkostenregeling

Werkgevers mogen 1,7% over de eerste € 400.000,- van de brutoloonsom besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Is de brutoloonsom hoger dan € 400.000,-? Dan geldt voor alles boven de €400.000,- een percentage van 1,18%. Dit bedrag mag de werkgever onbelast verstrekken aan werknemers.

Voorbeelden van vergoedingen en verstrekkingen zijn bijvoorbeeld een fiets via het fietsplan of een bedrijfsfitnessregeling. Veel werkgevers gebruiken de WKR voor het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden met belastingvoordeel en linken dit aan belangrijke HR-onderwerpen, zoals vitaliteit of thuiswerken.

– Via een renteloze lening

De werkgever verschaft je een renteloze lening voor de aanschaf van een fiets. Die lening los je af met je kilometervergoeding.

– Via leasefiets van de zaak regeling

Nieuwe regeling per 1 januari 2020. Met de fiets van de zaak of leasefietsregeling wordt het aantrekkelijk om een (elektrische) fiets of een speed pedelec te gebruiken voor woon-werkverkeer. Jij als werknemer hoeft de fiets dan niet zelf te kopen en je mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken.

Hoe werkt het? De werkgever betaalt de fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. De werknemer krijgt te maken met een bijtelling bij het salaris. Voor enkele euro’s per maand extra aan belasting, rijd je dan al op een goede elektrische fiets. Dit maakt de regeling heel aantrekkelijk.

Stelt je werkgever een fiets ter beschikking, dan heb jij daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) moet loonbelasting worden betaald, ongeacht of je de fiets privé gebruikt of niet. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets (inclusief btw) per jaar. Kies je voor een accu-upgrade, dan wordt deze bij de prijs van de fiets opgeteld. De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris. Hierover betaalt de werknemer dan maandelijks belasting.

Lees meer over de bijtelling en de fiets van de zaak in ons uitgebreide artikel over dit onderwerp. 

 

3. Doe onderzoek. Welke soorten e-bikes zijn er en welke past bij jou?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dus is het goed om je alvast te verdiepen in de verschillende soorten e-bikes. Kies jij een elektrische stadsfiets, een elektrische bakfiets of misschien wel een speed pedelec? Welke afstand wil je rijden en welke accu en motor zijn voor jou geschikt? Laat je goed informeren en kijk alvast eens rond in ons aanbod.

 

4. Bereken de maandelijks leaseprijs van je e-bike

Wel handig om alvast een idee te hebben van de maandelijkse leaseprijs van jouw favoriete fiets. Door middel van onze rekentool kan jij zelf alvast je leaseprijs berekenen. Snel en eenvoudig. Bereken de leaseprijs hier. 

 

5. Klaar voor het gesprek!

Stappen 1 tot en met 4 doorlopen? Helemaal goed! Je vertelt enthousiast over de voordelen van fietsen, kent de regelingen die er voor jouw werkgever zijn, je weet welke e-bike je graag wilt rijden én wat de leaseprijs per maand  ongeveer is. Je bent nu prima voorbereid om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Heel veel succes en hopelijk kunnen we je snel van dienst zijn!

 

Heeft jouw werkgever behoefte aan advies?

MobiLease helpt graag met een advies op maat en het opstellen van een leasefietsregeling! Helemaal afgestemd op de wensen van de organisatie en de wensen van de medewerkers.