E-bike kopen of leasen?

Is het verstandiger om een e-bike te kopen of zakelijk te leasen? Een vraag die wij bij MobiLease steeds vaker krijgen. Dat is ook logisch, want als je besluit dagelijks op de e-bike naar je werk te gaan, wil je wel de juiste keuze maken. Hoogste tijd dus om de verschillen eens op een rij te zetten. Daar gaan we!

Aanschafprijs e-bike of maandelijks leasetarief

Koop je een e-bike, dan moet je hiervoor in één keer een flink bedrag op tafel leggen, al snel zo’n €2.000,- tot €2.500,-. Dat bedrag kan niet iedereen zomaar ophoesten. Voordeel van kopen is natuurlijk dat je direct volledig eigenaar bent van de fiets, dat is bij leasen niet het geval. Bij leasen betaal je een vast bedrag per maand. Misschien betaalt je werkgever dit bedrag, of vraagt hij je dit (deels) te betalen. Je rijdt voor maximaal een paar tientjes per maand al op een lease e-bike.

Onderhoud en reparatie

Rijd je dagelijks naar je werk en terug, dan worden er heel wat kilometers gefietst. Loopt al snel op tot duizenden kilometers op jaarbasis. Sterker nog, kan zomaar 8.000 kilometer zijn. Onderhoud en reparatie zijn dan heel belangrijk, want je gebruikt de fiets intensief. Die kosten zijn voor eigen rekening als je de fiets hebt gekocht. Denk hierbij aan zo’n €360,- per jaar. Lease je een fiets, dan worden al deze kosten voor je betaald. Zit in jouw leasetarief inbegrepen.

Korting en inkoopvoordeel

Koop je een e-bike, dan kan je misschien een korting regelen bij de dealer. Of wellicht iets extra’s. Lease je een e-bike, dan profiteer je van inkoopvoordeel via de leasemaatschappij, waardoor de basisprijs van de e-bike lager is. Dit geldt ook voor de verzekering. Omdat de leasemaatschappij een collectieve verzekering heeft zijn zowel de premies als voorwaarden gunstiger dan wanneer je dit zelf regelt.

Fiscaal voordeel e-bike

Lease je zakelijk, dan betaal je maandelijks een vast bedrag. Meestal is het leasecontract voor de duur van 36 maanden. De maandelijkse kosten worden afgetrokken van het belastbaar inkomen, dat levert fiscaal voordeel op. Omdat het leasecontract op naam van je werkgever staat is er geen BKR-registratie.

In onze blog lees je precies hoe het werkt met de bijtelling en de fiets van de zaak

Een e-bike kopen of zakelijk leasen?

We hebben de verschillen voor je op een rij gezet. Heb jij je keuze al gemaakt? Laat het ons weten als je nog vragen hebt, we helpen je graag.