E-bike voor zorgpersoneel neemt vlucht

Het gebruik van de elektrische fiets in de zorg neemt steeds meer een vlucht. Hoe dat komt? Fietsen biedt voordelen op het gebied van vitaliteit, bereikbaarheid en het milieu. Precies de belangrijke redenen waarom zorgorganisaties er voor kiezen om hun personeel te stimuleren om te gaan fietsen. In deze blog lees je over de voordelen van fietsen en waarom de Zorg e-bike – ook wel Zorgfiets genoemd – zo goed past bij élke zorgorganisatie. 

Personeelstekort en ziekteverzuim 

Het personeelstekort in de zorg is groot en het ziekteverzuim stijgt. Het verzuimpercentage over het derde kwartaal van 2022 is maar liefst 7,37%. Deze ontwikkelingen zorgen voor een grote druk op het personeel, want er zijn minder mensen beschikbaar om het belangrijke zorgwerk te doen. Het vitaal en gezond houden van personeel heeft hoge prioriteit, net als het zo efficiënt mogelijk bedienen van cliënten. Zorgorganisaties zoeken daarom naar oplossingen voor deze uitdagingen. Een gemakkelijk te implementeren oplossing mét bewezen resultaat is voor handen: het stimuleren van het gebruik van de elektrische fiets. 

Fietsen = minder reistijd 

Veel zorgmedewerkers wonen in het zorggebied waarin zij werken. Hierdoor kunnen zij gemakkelijk op de fiets naar het werk en naar de cliënt. Gaan zij op de fiets, dan is de reistijd vaak korter dan met de auto. Dat geldt zeker in de grote stad. Door de tijdsbesparing die fietsen oplevert, is er meer tijd voor de cliënt. Bovendien hebben fietsers geen last van filestress en parkeerstress.

Fietsen = geen parkeerkosten

Parkeerkosten lopen, vooral in de grote steden, flink op. Het is niet alleen lastig om een parkeerplaats in de buurt van de cliënt te vinden, maar parkeren is elk jaar ook een steeds grotere aanslag op de portemonnee. Met de elektrische fiets reizen medewerkers tot aan de voordeur en parkeerkosten zijn er niet. 

Fietsen = vitalere medewerkers 

Minder stress en meer bewegen werkt positief voor de vitaliteit van medewerkers. Fietsers hebben een betere conditie, zijn gemiddeld 1,2 dagen minder ziek, creatiever in het werk en mentaal weerbaarder. Nog een voordeel: de CO2-uitstoot van je bedrijf gaat omlaag.

De populariteit van de Zorgfiets

MobiLease heeft in samenwerking met Nederlandse fietsfabrikant Bikkel een elektrische Zorgfiets samengesteld, speciaal ontwikkeld op basis van diverse pilots bij zorgorganisaties. De fiets wordt enorm gewaardeerd, inmiddels rijden honderden tevreden zorgmedewerkers op de Zorg e-bike en de interesse bij zorgorganisaties is steeds groter.

Belangrijke kenmerken: de fiets is tijdloos, geschikt voor intensief gebruik en rijdt lekker soepel. Precies wat  zorgmedewerkers nodig hebben. Reparatie, onderhoud, verzekering, pechhulp en een vervangende fiets zijn inclusief. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel.

Zorgfiets als persoonlijke fiets of deelfiets

De e-bike kan op verschillende manieren worden ingezet. Je stelt voor iedereen een eigen fiets ter beschikking, of je zet meerdere fietsen op de bedrijfslocatie die door meerdere medewerkers  gebruikt kunnen worden.

Ook voor medewerkers van gemeenten

Leuk nieuwtje. De zorgfiets wordt tegenwoordig ook ingezet bij gemeenten en is allang niet meer alleen bij zorgorganisaties populair. Diverse gemeenten hebben de voordelen van deze fiets inmiddels ontdekt. De gemeente Amstelveen bijvoorbeeld, heeft op het stadhuis een pool van inmiddels al 20 elektrische fietsen staan die door medewerkers worden gebruikt voor zakelijke ritten. De vraag van medewerkers is zo groot, dat deze pool binnenkort met 13 fietsen wordt uitgebreid. Het gebruik van de e-bike is een gezond en duurzaam alternatief voor de korte ritten met de auto.

Zichtbaarheid in de wijk 

De fietsen kunnen worden uitgevoerd in de kleuren en huisstijl van de zorgorganisatie of gemeente. Fietsende medewerkers zijn een visitekaartje voor je bedrijf en daar dragen deze fietsen door hun herkenbaarheid aan bij. Dat geeft een trots gevoel en geeft het imago van de werkgever een positieve boost. 

Opstappen op de elektrische Zorgfiets?

Neem contact met ons op voor een afspraak en we vertellen je alles over deze handige fiets. Medewerkers van Middin, Lister, Altrecht en de Gemeente Amstelveen rijden met veel plezier op de elektrische leasefietsen. We helpen jouw organisatie graag met advies én fietsen op maat.