De verplichte CO2-rapportage voor werkgevers

Hij komt met rasse schreden dichterbij: de verplichte CO2-rapportage. Het zal je niet ontgaan zijn dat het onderwerp momenteel ‘hot’ is. Nieuwsberichten en adviezen over de regeling vliegen je op het internet om de oren. Ondernemers maken zich zorgen, is een veelgehoorde uitspraak. Word jij  als werkgever ook onrustig van de nieuwe wet?  Dan is het toch verstandig om het hoofd koel te houden. Wat komt er op je af en wat kan je nu direct al doen? Een overzicht.

De verplichte CO2-rapportage in het kort

De wet WPM (Werkgebonden Personen Mobiliteit), tot stand gekomen in het Klimaatakkoord, houdt in dat bedrijven met 100+ werknemers vanaf juli 2024 verplicht zijn om de CO2-uitstoot van alle reizen van werknemers te registreren en te rapporteren. Geldt zowel voor woon-werk als zakelijke ritten.

Waarom deze regeling?

De regeling geeft de overheid inzicht in de hoeveelheid CO2-uitstoot van zakelijke mobiliteit en moet aantonen waar deze kan worden verminderd. Waar het groener, duurzamer kan.

Hoe werkt de verplichte CO2-rapportage? 

Als werkgever moet je van alle reizen (dus ook van woon-werkverkeer) van je werknemers het aantal kilometers, het gebruikte vervoermiddel en eventuele brandstof rapporteren. De overheid berekent dan op basis van de aangeleverde gegevens de CO2-uitstoot. In eerste instantie is de totale uitstoot van het bedrijfsleven van belang en wordt er collectief gemeten. Zo nodig worden er vanaf 2026 individuele maatregelen genomen. Hangt van de uitkomsten van de eerste rapportage af.

Alle informatie over de rapportageverplichting WPM

Uitgebreide informatie over de verplichting en instructies over de aanlevering van data vind je in de ‘Handreiking Werkgevers’ op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verplichte CO2-rapportage: werkgevers vinden het lastig

Het FD publiceerde recent een artikel, waarin werd aangegeven dat veel ondernemers met de CO2-registratie worstelen.

Wat kan je nu al doen?  

Natuurlijk, registreren en rapporteren brengt administratief gedoe met zich mee. Gelukkig zijn er genoeg platforms, zoals die van Reisbalans, die je daarbij kunnen helpen. Hiernaast kan je ook werknemersenquêtes inzetten om informatie te vergaren. 

Los van het meten en rapporteren is wat ons betreft de belangrijkste vraag hoe je binnen jouw organisatie alvast kan starten met het verduurzamen van je mobiliteit, want dát is wat je wilt. En de overheid ook.

Webinar

Goed om te weten: de mobiliteitsexperts van Syndesmo organiseren op 23 april 2024 weer een webinar over de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit. Aanrader! Hier hoor je extra informatie en krijg je handvatten en tips om aan de slag te gaan. Inschrijven kan je hier.

Fietskilometers zijn groene kilometers

Kort gezegd gaat het dus om het verduurzamen van kilometers. Autokilometers zijn het meest vervuilend, alternatieve vervoersvormen zoals het OV, het gebruik van deelmobiliteit en de elektrische fiets zijn stukken duurzamer. Vooral daarop inzetten dus. In het mobiliteitsbeleid, in het bieden van aantrekkelijke regelingen en het enthousiasmeren op gewenst reisgedrag. Fietsstimulering in de vorm van een leasefietsregeling bijvoorbeeld kan jouw organisatie veel duurzame kilometers opleveren en is voor werknemers fiscaal heel aantrekkelijk.

Hoeveel CO2-uitstoot kan jij besparen? Bereken het nu

Wist je dat 50% van alle werknemers binnen 15 kilometer van het werk woont? Deze afstand wordt vaak met de auto afgelegd, terwijl dit een prima afstand is om op de fiets af te leggen. Dit resulteert in minder CO2-uitstoot. Bereken hoeveel CO2-uitstoot jouw bedrijf kan besparen door autokilometers te vervangen door fietskilometers. Dat doe je eenvoudig met onze CO2-bespaarcalculator. 

Nu direct starten met e-bikeleasing? 

Laten we eens vrijblijvend van gedachten wisselen. We kunnen je helpen met een analyse van het fietspotentieel binnen je organisatie, het opstellen van leasefietsregeling en helpen je medewerkers graag op de fiets. Zo bereid je je niet alleen voor op de verplichte CO2-rapportage maar profiteer je direct van nog veel meer fietsvoordelen!