Fietslease via je werkgever: stap-voor-stap uitgelegd
Steeds meer werkgevers bieden hun medewerkers de mogelijkheid om een fiets te leasen. Dat is een slimme keuze, want het fietsgebruik van medewerkers stimuleren heeft veel voordelen. Fietslease is een fiscaal aantrekkelijke regeling waarmee je voordelig een (elektrische) fiets gebruikt voor zowel woon-werkverkeer als privéritten. Hoe werkt fietslease via de werkgever precies? In dit artikel nemen we je stap-voor-stap mee in het proces.
1. Wat is een zakelijke leasefiets?
Een zakelijke leasefiets is een fiets die je via je werkgever least. Je betaalt maandelijks een vast bedrag, vaak via je brutoloon, waardoor je profiteert van belastingvoordelen. Veel werkgevers kiezen er voor om een deel van het leasetarief voor hun rekening te nemen. Onderhoud, verzekering en pechhulp zijn meestal inbegrepen in het leasetarief. Hierdoor rijd je zorgeloos rond, zonder onverwachte kosten.
2. Fietslease via je werkgever: check of er een fietslease regeling is
Niet elke werkgever biedt een fietslease regeling aan, dus vraag dat eerst na bij HR of neem een kijkje op het intranet, daar is meestal de informatie over de leasefietsregeling te vinden. Is er al een regeling beschikbaar? Dan is het verstandig om deze goed door te nemen.
Belangrijke vragen kunnen zijn:
- Is er een werkgeversbijdrage?
- Wordt de leasefiets verrekend met je salaris via een brutoloonregeling?
- Welke services zijn inbegrepen? Denk aan verzekering, onderhoud en pechhulp.
- Wat gebeurt er als je uit dienst gaat?
- Welke fietsen kan je leasen en via welke leverancier?
- Wat bekent het kiezen voor een leasefiets voor je huidige reiskostenvergoeding?
- Zijn er specifieke voorwaarden van toepassing?
Door deze punten vooraf te checken weet je precies waar je aan toe bent.
3. Oriënteer en vergelijk: kies je ideale fiets
Wil je een leasefiets uitzoeken? Dan kun je een fiets uitzoeken in de online portal van de leasemaatschappij of bij een aangesloten dealer. Het voordeel van de dealer is dat je daar ook kan proefrijden. Je leasefiets kan een gewone stadsfiets, e-bike of speed pedelec zijn. Wat het beste past, is afhankelijk van jouw wensen en woon-werkafstand.
Je werkgever kan specifieke voorwaarden stellen, zoals een maximaal leasebedrag of een voorkeur voor bepaalde merken. Check dit vooraf, zodat je weet waar je uit kunt kiezen.
4. Je werkgever regelt de leaseovereenkomst
Je werkgever sluit voor jouw gekozen fiets een leaseovereenkomst af met de leasemaatschappij. Hierin staan o.a. de maandelijkse kosten, de looptijd en wat er inbegrepen is, zoals onderhoud en verzekering. Jij gaat een gebruikersovereenkomst aan met je werkgever waarin de belangrijke afspraken met betrekking tot het gebruik, de verrekening en eventuele extra voorwaarden op een rij staan.
5. Ontvang je fiets en ga op pad
Nadat de fiets besteld is, krijg je een seintje als je je fiets kunt ophalen bij de dealer. Vanaf dat moment mag je hem zowel zakelijk als privé gebruiken. De fiets wordt voor jou helemaal op maat afgesteld. Dankzij de inbegrepen service- en onderhoudsregeling hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten. Je krijgt bericht als het tijd is voor een service- of onderhoudsbeurt. Wel zo makkelijk!
6. Maandelijkse verrekening met je salaris
De werkgeversbijdrage van de werkgever bepaalt of er maandelijkse leasekosten bij jou in rekening worden gebracht. Dat werkt als volgt; je brutoloon wordt verlaagd met de kosten van het leasetarief. Door het lagere brutoloon, daalt ook de loonbelasting die afgedragen moet worden. Hierdoor ontstaat er een fiscaal/financieel voordeel. Het exacte voordeel hangt af van je inkomen en de prijs van de fiets.
Veelgestelde vragen over fietslease
Geldt er een fiscale bijtelling voor fietslease via de werkgever?
Ja, er geldt een bijtelling van 7% over de nieuwwaarde van de fiets. Dit betekent dat je maandelijks een klein bedrag extra aan belasting betaalt. Dit is vergelijkbaar met de bijtelling bij een auto van de zaak, maar dan een stuk voordeliger. Voor een fiets van bijvoorbeeld € 3.000,- betaal je iets meer dan € 7,- netto per maand.
Wat gebeurt er aan het einde van de leaseperiode?
Na de looptijd (meestal 36 maanden) kun je een nieuwe leasefiets uitkiezen en/of je huidige fiets overnemen voor de restwaarde.
Wat als ik uit dienst ga?
Meestal kan de fiets dan worden overgenomen, of treft je werkgever een afkoopregeling. Check dit vooraf met HR of in de leasefietsregeling.
Een slimme en duurzame keuze
Een zakelijke leasefiets is een slimme keuze voor werknemers die voordelig en duurzaam willen reizen. Het bestelproces is eenvoudig, en je profiteert van belastingvoordelen, onderhoud en verzekering in één vast bedrag. Vraag bij je werkgever na wat de mogelijkheden zijn en stap binnenkort op je nieuwe leasefiets!