Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

Groene arbeidsvoorwaarden, heb jij er al van gehoord? Het is het moderne antwoord van werkgevers die inzetten op op duurzaamheid. En vraag jij je nou af waarom? Het antwoord is heel simpel. Groene arbeidsvoorwaarden zijn een onderscheidende factor in je employer branding, Ze helpen je bij het aantrekken en behouden van personeel. Bovendien verplicht de overheid werkgevers met nieuwe wet- en regelgeving om te verduurzamen. Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden precies en hoe zet je ze in? Je leest het in dit artikel. 

Groene arbeidsvoorwaarden

Met groene arbeidsvoorwaarden stimuleer je als werkgever je werknemers om duurzame keuzes te maken. Dat kan op verschillende manieren. Veel groene arbeidsvoorwaarden richten zich op het verminderen van de CO2-uitstoot van mobiliteit. Andere richten zich bijvoorbeeld op het verduurzamen van het huis of de werkplek.

Voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden

Je komt groene arbeidsvoorwaarden in verschillende vormen tegen. We zetten ze voor je op een rijtje. 

1. Mobiliteit

Als we kijken naar groene voorwaarden met betrekking tot de mobiliteit, dan kun je:

  • De kosten voor reizen met het openbaar en de fiets hoger vergoeden dan autokilometers. Voorbeeld: ANWB doet dit in een vernieuwend mobiliteitsbeleid.
  • Medewerkers een OV-kaart geven waarmee ze ook privé mogen reizen.
  • Alleen nog elektrische leaseauto’s ter beschikking stellen. En alleen aan werknemers die en auto nodig hebben voor de uitoefening van hun functie.
  • Een leasefietsregeling bieden. Zo stimuleer je medewerkers om fiscaal voordelig op de fiets te stappen. De medewerker betaalt een kleine bijtelling (7%), en kan onbeperkt zakelijk en privé rijden.
  • Medewerkers die met de trein of fiets op vakantie gaan een extra vakantiedag geven.
  • Gebruik van deelauto’s, deelfietsen en deelscooters aanmoedigen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een mobiliteitskaart waarmee je bij meerdere aanbieders kunt huren.
  • Medewerkers een fiets cadeau doen of een fietslening verstrekken.

2. (Thuis)werken en werkplek

Als we kijken naar groene arbeidsvoorwaarden met betrekking tot thuiswerken en de werkplek, dan kun je:

  • Een hybride beleid voeren waarbij medewerkers deels thuis en deels op kantoor kunnen werken
  • Thuiswerken stimuleren door middel van het verstrekken van een thuiswerkvergoeding
  • Helpen de thuiswerkplek prettig in te richten.

3. Verduurzamen van de woning

Voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden met betrekking tot het verduurzamen van de woning zijn:

  • Medewerkers een eigen budget geven dat ze mogen besteden aan energiebesparende investeringen voor thuis, zoals zonnepanelen of warmtepomp.
  • Het verstrekken van een gunstige lening voor duurzame investeringen.
  • Een energiesbesparingsscan voor thuis betalen.

4. Overige groene voorwaarden

Hiernaast zijn er voorbeelden van bedrijven die:

  • Een extra vrije dag geven voor medewerkers die vrijwilligerswerk doen.
  • Een gezond lunchaanbod in de bedrijfskantine verzorgen.
  • Pensioenen onderbrengen bij een groen pensioenfonds.
  • Belonen als een medewerker het salaris laat storten op een bankrekening van een duurzame bank.

Vinden medewerkers dit soort arbeidsvoorwaarden belangrijk?

81% van de medewerkers heeft behoefte aan groene arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van Visma Raet. Welke voorwaarden aantrekkelijk worden gevonden, verschilt per medewerker. Niet iedereen kan van alle voorwaarden gebruik maken. Dan is het dus belangrijk om de wensen van medewerkers in kaart te brengen en keuze te bieden.

Wat moet je regelen als je groene arbeidsvoorwaarden wilt inzetten?

Kies je voor het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden, houdt dan rekening met de cao en betrek de OR. Bovendien kunnen sommige voorwaarden best complex en/of duur zijn. In bepaalde gevallen heb je te maken met de werkkostenregeling. Dat vraag om een goede uitwerking, een investering in tijd en in geld. Wil je meer weten over mogelijkheden en consequenties voor jouw bedrijf? Haal er dan zeker een expert bij.

Hoe kan je eenvoudig beginnen met groene arbeidsvoorwaarden?

Kijk goed naar wat er bij je organisatie past. Begin met quick wins, dit zijn de voorwaarden die vrij eenvoudig in te voeren zijn, zonder hoge kosten. Het stimuleren van thuiswerken of het aanbieden van een leasefietsregeling zijn voorbeelden van quick wins. Van daaruit kun je ervoor kiezen om de volgende stappen te zetten.

Wet WPM: meten en rapporteren mobiliteit

Je hebt gelezen dat veel groene arbeidsvoorwaarden zijn gericht op het verduurzamen van de reisbewegingen van medewerkers. De overheid verplicht werkgevers met 100+ werknemers om vanaf 1 juli 2024 alle zakelijke en woon-werkkilometers te meten en rapporteren. Dit is de wet WPM. Nog een belangrijke reden om duurzaamheid centraal te stellen in je bedrijf. Groene arbeidsvoorwaarden zijn van deze tijd en passen prima bij jouw duurzaam mobiliteitsbeleid.

 

 

Meer inspiratie en informatie over groene arbeidsvoorwaarden: