Veilig e-biken in de herfst en winter: 6 tips

Steeds meer werknemers maken gebruik van een leasefiets van de zaak. Weer of geen weer, dagelijks stappen zij op de fiets. Ben jij ook zo’n fervente fietser? Let er dan op om je fietsgedrag, fietsonderhoud en fietskleding aan te passen aan de verschillende seizoenen. De herfst- en wintermaanden zijn natter, kouder en donkerder dan de zomermaanden. Onze monteur Jean-Paul geeft je 6 tips waarmee je veilig op je (elektrische) fiets rijdt.

Met deze 6 tips rijd jij ook in de herfst en winter veilig op je e-bike

1. Val op met goed licht 

De dagen worden korter en natter. Je gaat in het donker naar je werk en komt in het donker terug. Andere weggebruikers zien je minder goed, zorg er daarom voor dat je lichten het goed doen. Controleer de werking van de koplampen en achterlichten regelmatig. En wil je extra opvallen, denk dan ook aan lichtgevende biezen op je fietstassen én op je kleding. De meeste fietsbanden hebben tegenwoordig ook witte biezen aan de zijkant. Heb je die niet en wil je wel extra opvallen in het verkeer, dan kan je eventueel ook nog losse reflectoren in de spaken kan bevestigen.

2. Maak je fiets vaker schoon

Is je fiets vuil geworden door neerslag of pekel? Was de modder en zoutresten dan direct van je fiets. Zo gaat je fiets langer mee. Schoonmaken doe je met lauwwarm water en een schoonmaakmiddel.

3. Bescherm de accu tegen vrieskou

Als het vriest kan de accucapaciteit van je e-bike flink achteruitgaan, zo’n 10-15%. Komt de temperatuur onder de 5 graden? Let dan goed op je accu. Heb je een afneembare accu, bewaar ‘m dan bij kamertemperatuur. Heb je geen afneembare accu, stal je fiets dan in een vorstvrije, liefst verwarmde ruimte.

Kom je thuis na een koude rit? Laat de accu dan eerst even acclimatiseren voordat je ‘m in de lader stopt. En ga je op pad, plaats de accu dan pas op de fiets als je daadwerkelijk vertrekt en niet al eerder.

4. Neem meer tijd voor de rit

Is het nat of glad? Vertrek dan eerder van huis zodat je rustig kunt rijden. Natte bladeren, blubber en opgevroren sneeuw hebben allemaal hun invloed op de werking van de rem. Een e-bike met ABS zorgt voor een betere controle over het remgedrag. En zorg voor een goed afgestelde en onderhouden rem.

5. Kies voor beschermende en waterdichte kleding

Met ademende en waterdichte kleding ben je beter beschermd tegen wind en regen. Handschoenen zijn onmisbaar, evenals hoofdbanden en mutsen die onder je helm passen. Een helm is, zeker in het winterseizoen, geen overbodige luxe.

6. Onderhoudsbeurt bij de dealer 

Tot slot: zorg ervoor dat je de jaarlijkse onderhoudsbeurt bij de dealer altijd op tijd laat uitvoeren. De veiligheid van je fiets wordt altijd zorgvuldig gecheckt. En zijn er reparaties nodig, dan worden die uitgevoerd. Zit allemaal inclusief in je leasecontract. Doen dus! Lease je via MobiLease, dan krijg je trouwens een signaal als het tijd is voor de onderhoudbeurt van je e-bike. Wel zo handig.

Veel veilige kilometers!

Bovenstaande 6 tips van Jean Paul helpen je ook in de herfst en winter veilig op de fiets te stappen. 

En oh ja: lees ook alvast hoe je je e-bike tegen de hitte beschermt, wel zo handig om ook die kennis in huis te hebben.