De fiets is voor een groot deel van het jaar een ideaal vervoermiddel om naar het werk te gaan. Maar is het heel koud of glad, dan ligt dat soms toch wat anders. Heb jij als werkgever al eens nagedacht over hoe je je fietsende medewerkers in barre weersomstandigheden een handje kan helpen? En je fietsplan dus nóg interessanter kan maken? TIP: neem slechtweerdagen op in je leasefietsregeling
Zo neem je slechtweerdagen op in je fietsplan:
Je kunt bijvoorbeeld de volgende regel opnemen: “Je gebruikt de fiets voor al je woon-werkverkeer, met uitzondering van maximaal X slechtweerdagen per jaar.”
X-dagen is doorgaans 10 of soms 20. Op die dagen kan de medewerker gebruikmaken van de andere reisopties of vergoedingen die jij als werkgever in je beleid biedt. Op een slechtweerdag kan dan bijvoorbeeld de NS-Business Card of andere mobiliteitskaart worden gebruikt, of kunnen auto- of OV-kilometers worden gedeclareerd.
Dit mag allemaal fiscaal, want op de dagen dat je medewerker niet met de fiets naar het werk komt en dit kan aantonen, mag de werkgever het OV volledig vergoeden of faciliteren (bijvoorbeeld via de NSBC) of kilometers voor maximaal € 0,23/km netto uitbetalen.
Waarom een maximaal aantal dagen?
Die regeling geldt eigenlijk altijd. Dus ook als de zon schijnt. Het criterium is: het kunnen aantonen dat je die dag de fiets niet hebt gebruikt.
Waarom dan toch een maximaal aantal dagen? Omdat de meeste werkgevers er geen keuzebudget-oplossing van willen maken, maar willen stimuleren dat de medewerker met een leasefiets die fiets ook daadwerkelijk gebruikt. Dat is immers goed voor de medewerker, de organisatie én het milieu.
Een mooie manier om je fietsplan nóg aantrekkelijker te maken.
Supersimpel. Zo wordt het fietsplan voor je medewerkers nóg aantrekkelijker.