Werkgevers hebben steeds meer aandacht voor het zakelijk gebruik van de fiets en dat is goed nieuws. Wordt er meer gefietst, dan heeft dit immers een positieve invloed op duurzaamheid, gezondheid en vitaliteit. Pluspunten voor werkgever, werknemer en het milieu dus. Maar hoe zorg je er als werkgever voor dat zoveel mogelijk medewerkers (vaker) de fiets pakken? Dat antwoord is best simpel: door actief aan de slag te gaan met fietsstimulering! Onderneemt jouw organisatie verschillende activiteiten die er op gericht zijn om het gemakkelijker en aantrekkelijker te maken om de fiets te pakken, dan maken ook écht meer medewerkers de keuze voor de fiets. Benieuwd wat je zoal kan doen? We presenteren je dat in één overzicht, inclusief een aantal voorbeelden van onze klanten.
1. Communicatie over beleid
Start met goed communiceren. Wil je het gebruik van de fiets stimuleren, neem je medewerkers dan mee in jouw verhaal en de keuzes die je als organisatie maakt. Waarom wil je het gebruik van de fiets stimuleren? Leg een relatie met de bedrijfsstrategie en de doelstellingen, zoals vitaliteit, gezondheid en CO2-besparing en geef daarbij ook aan wat dit voor de medewerkers kan betekenen en op kan leveren.
2. Fiscaal aantrekkelijke fietsregelingen
Er zijn verschillende mogelijkheden om medewerkers die fietsen te laten profiteren van fiscaal aantrekkelijke fietsregelingen. Denk aan een fietsvergoeding, een fiets van de zaak, een bijdrage in de aandschaf van een fiets of een renteloze lening. Een fietsregeling wordt gezien als een aantrekkelijk arbeidsvoorwaarde. Meer uitleg hierover vind je in het blog: Fietsplan, fietsregeling of fiets van de zaak.
3. Fietsvoorzieningen op de bedrijfslocatie
Maak het fietsen gemakkelijk door op de bedrijfslocatie te zorgen voor goede voorzieningen.
- Een toegankelijke, ruime en overdekte fietsenstalling
- Aanwezigheid van fietspomp en reparatiemateriaal
- Douchevoorzieningen en lockers
- Voldoende laadpunten voor e-bikes
Kijk wat er binnen jouw organisatie mogelijk is, vraag medewerkers waar zij behoefte aan hebben en pas de fietsvoorzieningen daar zoveel mogelijk op aan.
4. Zorgeloos fietsen (alles van A tot Z geregeld)
Bied je medewerkers een leasefietsregeling, ga dan voor 100% betrouwbaarheid en gemak. Medewerkers fietsen niet alleen graag op een solide en betrouwbare fiets, maar willen ook goed en snel geholpen worden als er wat aan de hand is. Met full-service operational lease is alles inclusief: pechhulp, reparatie en onderhoud.
In de thuiszorg worden heel veel fietskilometers afgelegd, want medewerkers bezoeken dagelijks meerdere cliënten. Medewerkers van Middin rijden op de Zorg e-bike, speciaal ontwikkeld voor intensief gebruik. Alles wordt geregeld, zodat zij 100% op hun fiets kunnen vertouwen én meer tijd hebben voor de cliënt.
5. Combinatie met openbaar vervoer
Er zijn van die dagen dat fietsen totaal niet handig of comfortabel is. Dan is het fijn dat medewerkers ook gebruik kunnen maken van andere mogelijkheden. Hoe? Door hen bijvoorbeeld incidenteel gebruik te laten maken van het openbaar vervoer.
De Rijksoverheid heeft een leasefietsregeling waarin 10 slechtweerdagen zijn opgenomen. Medewerkers mogen dan gebruik maken van het openbaar vervoer. Lees alles over de leasefietsregeling van de Rijksoverheid.
6. Communiceren en enthousiasmeren
Laat zien dat je fietsende medewerkers belangrijk vindt, en bovenal: maak het leuk. Introduceer fietscampagnes en werk met ambassadeurs. Dit zijn de fervente fietsers die graag hun verhaal doen en zo weer hun collega’s enthousiasmeren. Blijf het onderwerp ook gedurende het hele jaar aandacht geven.
7. Poolfietsen op de bedrijfslocatie
Niet iedereen woont dicht bij kantoor of kan elke dag naar kantoor fietsen. Wil je deze mensen ook stimuleren vaker de fiets te pakken, dan is het handig een aantal bedrijfsfietsen op de bedrijfslocatie neer te zetten. Deze poolfietsen kunnen door medewerkers worden gebruikt voor zakelijke afspraken in de buurt.
8. Maak autogebruik minder aantrekkelijk
Maak het gebruik van de auto minder aantrekkelijk, ook dan wordt de fiets als een aantrekkelijker alternatief gezien. Vergoed autokilometers lager dan fietskilometers, stel minder parkeerplaatsen ter beschikking of stap over op betaald parkeren bij kantoor.
De Gemeente Amstelveen is recent gestart met 20 elektrische dienstfietsen en heeft tegelijkertijd ook het aantal fietsparkeerplekken vergroot en het aantal autoplekken verminderd.
Hulp nodig met fietsstimulering?
Laten we eens klankborden! We vertellen je graag alles over het fietsplan 2024 en wat wél en wat níet werkt om meer medewerkers op de fiets te laten stappen.