ESG-doelen en duurzame mobiliteit
De focus op duurzaamheid is vanuit zakelijk en maatschappelijk oogpunt de laatste jaren sterk toegenomen. Werkgevers nemen de eigen bedrijfsvoering én hun de maatschappelijke rol onder de loep, met als doel om hun positieve impact te vergroten. De ESG-doelen spelen daarbij een belangrijke rol.
Wat zijn ESG-doelen?
ESG-doelen staan voor Environmental, Social, en Governance-doelen, en richten zich op milieu, maatschappelijke verantwoordelijkheid en goed bestuur binnen organisaties. Ze helpen bedrijven om hun impact op het milieu, de samenleving en hun interne bestuursprocessen te verbeteren en transparanter te maken. Het ESG-beleid wordt opgesteld, met daaraan gekoppelde doelen, acties en tijdlijnen.
E-bikeleasing draagt positief bij aan je ESG-doelen
Een duurzaam mobiliteitsbeleid kan positief bijdragen aan de ESG-doelen en een fietsleaseregeling is eenvoudig te introduceren in je bedrijf. Het is een quick-win. Met e-bikeleasing richt je je zowel op het verminderen van de CO2-uitstoot van mobiliteit (E), als op het welzijn van je medewerkers (S).
Je verkleint de milieu-impact van zakelijke mobiliteit
Mobiliteit heeft een grote invloed op het milieu. Wist je dat zo’n 50% van al onze verplaatsingen is toe te wijzen aan zakelijke mobiliteit? Het is daarom een logische stap om het verduurzamen van de mobiliteit van werknemers direct op te pakken. Bijvoorbeeld door de overstap van auto naar de e-bike met een aantrekkelijk fietsplan en goede fietsvoorzieningen op je bedrijfslocatie. De resultaten:
- Minder CO2-uitstoot: E-bikes stoten veel minder CO2 uit dan auto’s.
- Minder verkeersdrukte: Er zijn minder auto’s op de weg als je medewerkers vaker voor de fiets kiezen. De omgeving wordt leefbaarder en veiliger.
- Minder parkeerproblematiek: Er is veel minder parkeerruimte nodig voor de fiets dan voor de auto. Meer ruimte voor groen!
Fietsen vergroot het welzijn van medewerkers
Naast de milieu-aspecten, wordt in ESG ook gekeken naar de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven. Een duurzaam mobiliteitsbeleid kan het welzijn van medewerkers verbeteren:
- Gezondheid en vitaliteit: Het gebruik van een e-bike bevordert de lichamelijke gezondheid van medewerkers. Fietsen stimuleert de fysieke en mentale gezondheid, wat leidt tot minder ziekteverzuim en meer vitaliteit.
- Werk-privébalans en tevredenheid: Werknemers die met de fiets naar het werk komen, ervaren geen file- en parkeerstress, want ze stappen lekker op de fiets. En zeker op de korte ritten en in de stad is het ook nog eens sneller. Dit draagt bij aan hun tevredenheid en het bevordert een gezonde werk-privébalans.
- Inclusiviteit en toegankelijkheid: Niet alle werknemers kunnen of willen een auto gebruiken, bijvoorbeeld vanwege de kosten, beperkte parkeergelegenheid of gezondheidsredenen. Bied je medewerkers een leasefietsregeling, dan wordt de e-bike een toegankelijke, flexibele mobiliteitsoplossing voor afstanden tot wel 15 kilometer.
Een positieve sociale impact
Naast bovenstaande punten zijn er nog meer positieve effecten:
- Het versterkt de bedrijfscultuur: Met een fietsplan laat je als werkgever je betrokkenheid bij het welzijn van je medewerkers zien. Dit leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid en kan een belangrijke factor zijn in het aantrekken en behouden van talent.
- Verantwoordelijkheid en bewustwording: Het aanbieden van duurzame mobiliteitsopties zoals e-bikes maakt werknemers bewuster van hun persoonlijke impact op het milieu, wat kan leiden tot duurzamer gedrag op de werkvloer.
Is e-bikeleasing al een onderdeel van jouw mobiliteitsbeleid?
Het stimuleren van fietsen en het aanbieden van een leasefietsregeling levert je organisatie, je medewerkers en het milieu veel op. Het is bovendien een duurzame mobiliteitsoplossing die eenvoudig te introduceren is. Een quick win, waarmee je al direct een aantal positieve stappen zet op de E en S in je ESG-doelen.
Wil je als werkgever de stap maken naar een duurzamer mobiliteitsbeleid en je ESG-doelstellingen waarmaken? Neem contact met ons op voor meer informatie.