Alles wat je moet weten over de speed pedelec

De speed pedelec is een snelle elektrische fiets waarmee je profiteert van trapondersteuning tot 45 km/u. De speed pedelec is lekker snel dus, en daarmee een ideaal vervoermiddel voor woon-werkverkeer. Woon je 15 kilometer of verder van je werk? Dan is deze highspeed bike een prima alternatief voor de auto of het drukke openbaar vervoer tijdens de spits.

Wat is het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec?

De e-bike is een ‘gewone’ elektrische fiets. Geschikt voor de korte(re) afstanden woon-werkverkeer of voor recreatief gebruik. De speed pedelec is sneller en krachtiger. De topsnelheid is 45 km/u. Een helm en bromfietsrijbewijs of autorijbewijs zijn verplicht. Deze fiets is vooral geschikt voor forensen die 15 kilometer of verder van hun werk wonen.

Wat is het prijsverschil?

Voor een goede elektrische fiets moet je rekening houden met prijzen vanaf €1.500,- tot ongeveer €3.500,-. Speed pedelecs zijn er vanaf €3.500,- tot ongeveer €8.000,- . Voor een speed pedelec moet je flink wat geld op tafel leggen. Leasen kan een aantrekkelijke optie zijn.

Wat zijn bekende merken speed pedelecs?

Stromer, Gazelle en Riese & Müller zijn bekende merken speed pedelecs.

Waar moet ik op letten als ik een speed pedelec wil gaan rijden?

Accucapaciteit: Omdat een speed pedelec een hoge topsnelheid heeft moet de motor veel vermogen leveren. Dit vergt behoorlijk wat van de accu. Zorg er dus voor dat je een forse accu (minimaal 600Wh) bestelt of overweeg een “range extender”.

Motor en aandrijving: Door zijn hoge snelheid heeft de aandrijflijn flink wat krachten te verwerken. De keuze voor een middenmotor heeft tot gevolg dat er vaker een ketting en/of cassette (tandwielen achter) vervangen moet worden. Met een achterwielmotor is dit al een stuk minder. Een achterwielmotor geeft een comfortabel rijgedrag omdat de aandrijving direct in het wiel zit; de fiets wordt als het ware vooruitgeduwd. Het meest onderhoudsvrij is een riem van Gates in plaats van een ketting.

Maximale en gemiddelde snelheid: Een speed pedelec heeft een topsnelheid van 45 km/u maar net als bij een elektrische fiets moet je natuurlijk wel trappen om die snelheid te bereiken. Zeker vanaf 38 km/u wordt het fietsen wel inspannend. Bij een gemiddelde rit met ook wat stadsverkeer, ligt de gemiddelde snelheid rond de 33 km/u. Zeker iets om rekening mee te houden als je de totale duur van jouw rit op een speedpedelec berekent.

Met welk leasetarief moet ik rekening houden?

De Stromer ST1 lease je bij ons al vanaf €  153,- per maand. Uiteraard inclusief alle services. Heeft jouw werkgever een leaseregeling voor medewerkers en betaalt jouw werkgever dit leasetarief voor jou dan is dat helemaal top. In dat geval betaal je niets, behalve de bijtelling.

Welke regels gelden er?

Voor de wegen-verkeerswet is de speed pedelec een bromfiets waardoor er specifieke regels gelden in het verkeer.

 

  • Je bent 16 jaar of ouder
  • Je hebt een rijbewijs (bromfiets of auto)
  • Een WA-verzekering is verplicht (bij MobiLease is in het leasebedrag ook een Cascoverzekering opgenomen hetgeen de schade aan de fiets zelf dekt)
  • De speedpedelec heeft een gele bromfietskentekenplaats, linkerbuitenspiegel en een remlicht en claxon
  • Je rijdt op het bromfietspad (max. 30 km/u) of de rijbaan (max. 45 km/u) rijden
  • Je draagt een goedgekeurde helm